Sunday, October 3, 2010

Anabolism si catabolism

Procesele biochimice care au loc in corpul nostru pot fi grupate in doua mari categorii: anabolismul si catabolismul. Impreuna, ele formeaza ceea ce denumim ” metabolism “.

Anabolismul reprezinta procesele prin care origanismul acumuleaza si contruieste, in timp ce catabolismul se gaseste la polul opus, el fiind reprezentat de procesele de distrugere si ardere. Pentru a contrui moleculele si pentru a sustine viata, organismul are nevoie de energie, necesara reactiilor chimice.

Cand procesele anabolice le domina pe cele catabolice, are loc cresterea, acumularea, iar cand domina procesele catabolice, organismul incepe sa scada in greutate. Anabolismul include reactii chimice care determina moleculele mici sa se uneasca si sa formeze meleculele mari, complexe. Rezultatul acestui proces il constituie materialul celular, ca de exemplu enzimele, proteinele, celulele, membranele celulare, tesuturile.

Anabolismul sta la baza cresterii, mentinerii si reinnoirii tesuturilor. Catabolismul cuprinde totalitatea reactiilor prin care moleculele mari sunt desfacute in melecule simple, in scopul producerii energiei, pentru a recicla componente celulare sau pentru excretie. Odata produsa energia, ea este stocata sub forma de glicogen sau grasimi. Tendinta noua in sport este de a ne concentra asupra metodelor pana la epuizare, iar fibrele musculare sufera microtraume, nivelul cortizonului creste foarte mult, grabind distrugerea tesuturilor. Antioxidantii si unele fitochimicale au efecte anticatabolice.

Prin reducerea ratei catabolismului, anabolismul creste, rezultand o recuperare mai rapida, un nivel inalt de performanta si o crestere mai rapida. Metabolismul cuprinde doar procesele chimice care apar in interiorul celulelor corpului, nu si schimbarile ce intereseaza alte substante, cum ar fi alimentele ce traverseaza tubul digestiv. Organismul are nevoie de o multime de nutrienti pentru a functiona optim. O mica deficienta a unuia dintre ei, a unei vitamine de exemplu, poate cauza incetinirea metabolismului sau chiar perturbarea sa. Aceasta se traduce, in cazul antrenamentului, prin nevoi nutritive sporite.

http://sanatatea.net/anabolism-si-catabolism.html

No comments:

Post a Comment