Sunday, October 3, 2010

Dieta keto

Ce reprezinta starea de cetoza ?

Starea metabolica de cetoza este reprezentata de momentul in care cantitatea de corpi cetonici ( compusi hidrosolubili care apar in urma reactiei de transformare a acizilor grasi in energie, la nivelul ficatului si rinichilor ) din sange are valori peste cele normale. Cand corpul se afla intr-o stare de cetoza, metabolismul energetic al grasimilor este intact. Acest lucru inseamna faptul ca organismul va incepe sa foloseasca ca principala sursa de energie grasimea pe care o are deja stocata. Intrarea in starea de cetoza se petrece atunci cand carbohidratii se mentin la un nivel foarte scazut, in jurul zonei de 30 g / zi , si astfel grasimile vor deveni principala sursa de energie a organismului.

Beneficiile dietei keto

Principalul avantaj este reprezentat de faptul ca se creste capacitatea corpului de a folosi grasimea drept sursa de energie. Pe o dieta bogata in carbohidrati, organismul se bazeaza pe aportul zilnic de carbohidrati pentru energie, pe cand pe o dieta keto, organismul isi foloseste rezervele de grasime pentru energie. Din moment ce organismul are resurse suficiente de grasime, corpul nostru se va invata sa foloseasca corpi cetonici drept sursa principala de energie, in locul glucozei, si astfel chiar vom economisi proteine, intrucat acestea nu vor mai fi oxidate si transformate in glucoza, prin intermediul procesului de gluconeogeneza.

Alt beneficiu al dietei keto este legat de nivelul scazut de insulina pe care dieta il induce. Pe o dieta obisnuita, un nivel crescut de insulina blocheaza procesul lipolizei, astfel blocand transformarea acizilor grasi in energie. De asemenea, un nivel scazul al insulinei produce si alte beneficii, cum ar fi cresterea nivelului hormonului de crestere secretat de catre organism.

De asemenea, energia continuta de un corp cetonic este de doar 7 Kcal, desi acesta provine dintr-un gram de grasime care avea 9 Kcal. Astfel, veti putea arde kilogramele mai repede, intrucat, pentru o persoana care se afla in starea de cetoza, un kilogram de grasime nu inmagazineaza aceeasi cantitate de energie, ci cu ~ 30 % mai putin.

Nu in ultimul rand, un beneficiu important adus de consumul crescut de grasimi este reprezentat de faptul ca un consum ridicat de grasimi inhiba in mod natural apetitul.

Dezavantajele dietei keto

In primele saptamani ale dietei, organismul trebuie sa treaca prin procesul de “schimbare a metabolismului”. In momentul trecerii prin aceasta perioada, va puteti confrunta cu usoare senzatii de oboseala si de incetosare a privirii. Insa odata incheiata aceasta perioada, odata ce corpul se va obisnui cu producerea corpilor cetonici pentru energie, veti avea mai multa energie decat in perioda in care va bazati pe carbohidrati pentru energie.

De asemenea, din moment ce aportul de grasimi va fi cu mult crescut fata de o alimentatie baza in special pe carbohidrati , exista o ingrijorare asupra nivelului crescut de grasimi din sange care ar putea sa apara. Studiile nu sunt concludente in aceasta directie, intrucat pentru unele persoane nivelul colesterolului a crescut, iar pentru altele a scazut, ca urmare a folosirii dietei keto. Trebuie totusi avut grija sa pastram o balanta intre consumul de grasimi saturate si de grasimi nesaturate.

Un alt minus al dietei este faptul ca pe dieta keto , prin reducerea aproape la minimum a carbohidratilor, ne asiguram o parte foarte mica de vitamine si minerale. De aceea se recomanda folosirea unui supliment de vitamine si minerale, care sa fie administrat de 2-3 pe zi.

O alta ingrijorare provine din faptul ca, daca avem prea multi corpi cetonici in sange, acestia vor fi eliminati prin urina. Acest proces poate conduce la probleme ale rinichilor doar daca nu ne hidratam corespunzator. Pe keto, necesarul de apa creste semnificativ, putand chiar ajunge la 5-6 litri de apa pe zi.

Efectul anticatabolic al dietei keto

Inafara de motivele hormonale, principalul motiv pentru care catabolismul se va realiza in momentul in care proteina va trebui arsa, catabolizata, pentru productia de glucoza. Acest lucru se petrece deoarece creierul are un consum foarte mare de glicogen, aproximativ 25 % din totalul corpului. Astfel , pe o dieta saraca in carbohidrati, dar care nu a facut inca pasul spre keto, organismul va avea in continuare nevoie de glucoza pentru creier, glucoza pe care o va obtine din proteine.
In schimb, in momentul in care suntem intr-o stare de cetoza, creierul va prefera pentru energie corpii cetonici si astfel nu se va mai realiza arderea proteinei pentru energie.
Intrucat in procesul de slabire dorim sa pierdem mai ales grasime, si NU muschi, efectul anticatabolic al dietei keto poate fi de real ajutor.

Cum intram pe keto ?

In primele 2 zile de dieta, se recomanda ca dieta noastra sa arate astfel : 80 % grasimi – 20 % proteine iar cantitatea de carbohidrati sa fie redusa la 0, cu exceptia cantitatilor foarte mici de carbohidrati din oua, branza, etc. Datorita nivelului foarte scazut de proteine, nivelul insulinei va scadea mult mai repede, deoarece proteina poate fi transformata in glucoza la o rata de ~ 60 %. Astfel, cu mai putina proteina la dispozitie, corpul va intra in starea de cetoza mai repede.
Dupa primele doua zile, vom creste aportul de proteine la 30-35 % , pastrand grasimile la 65-60 % si carbohidratii la procentul de 5 % din totalul caloriilor. Astfel, vom pastra starea de cetoza si in acelasi timp vor acorda suficienta proteina pentru muschi astfel incat acestia sa creasca.

http://sanatatea.net/dieta-keto.html

No comments:

Post a Comment