Tuesday, August 31, 2010
Organismele modificate genetic (OMG-urile)
http://www.green-report.ro/stiri/camera-deputatilor-organismele-modificate-genetic-pot-fi-introduse-pe-piata
Aprofundand subiectul, am aflat astfel ca dupa 1998 Romania este cel mai mare cultivator de organisme modificate genetic din Europa, mai precis porumb si soia. Ca in Romania legislatia nu impune trecerea pe eticheta produselor a OMG-urilor. Situatia e scapata de sub control de catre autoritati, populatia necunoscand situatia reala in aceasta privinta. Dezinformarea intentionata este la rang de arta!
Parerea mea este ca autoritatile, chiar daca or constientiza pericolul cand sunt singuri in fata oglinzii... nu pot decide in interesul tarii, ptr. ca sunt influentati de grupuri de interese din afara tarii, care au interesul sa-si cultive/vanda rahatul pe care nu prea il mai vrea nimeni. Adica: "ati vrut imprumut de la FMI? pai acum ia luati si mancati voi rahaturile de OMG-uri ca astia din Europa s-au desteptat si nu le mai vor". De exemplu in ianuarie 2008, Franta a interzis pe teritoriul sau cultivarea porumb MON810 modificat genetic de compania Monsanto.
Porumbul este modificat genetic să producă o toxină împotriva viermelui rădăcinilor de porumb. Testele făcute pe şobolani hrăniţi cu porumb MG au arătat schimbări în compoziţia sângelui lor şi traumatisme multiple ale organelor interne, in special la nivelul ficatului şi rinichilor. Toxina creată să omoare viermele ce distruge radacinile porumbului, este eliberată în sol dăunând organismelor esenţiale pentru sănătatea solului, râmele, dar altor animale: fluturi, furnici şi păienjeni.
In lume suprafetele cultivate cu OMG-uri sunt astfel impartite: soia (60%), bumbac (28%), porumb (14%) si rapita (5%). 90% din suprafaţa semănată cu OMG-uri se afla în America de Sud si de Nord, cu 80% în SUA, Argentina şi Brazilia. În India şi China, doar 3% reprezintă culturi modificate genetic. Cand ma gandesc cate migdale crude produse in SUA am mancat la viata mea... In Europa, este legala cultivarea doar a porumbului MG. In schimb este legal importul + comercializarea de produse continand soia, rapita, porumb si bumbac MG.
Am mai aflat ca o cultura conventionala (nemodificata genetic) de porumb poate fi contaminata de o cultura modificata genetic, daca culturile sunt pe suprafete agricole alaturate, prin polenul transportat de albine. Un studiu facut de Universitatea din Wageningen din Olanda despre culturile de porumb din aceasta tara, arata ca distanţele actuale respectate considerate sigure (25 de metri între porumbul MG şi cel convenţional – 250 de metri între porumbul MG şi cel Bio) sunt insuficiente pentru a asigura o contaminare accidentală, inferioară unui procent de 0,9%, pe întregul teren contaminat. Teoretic este imposibil sa izolezi polenul pe terenul pe care a fost cultivat OMG. Deci, oare mai putem avea incredere in etichetele "nemodificat genetic" ?
Inca o problema asiduu discutata este faptul ca nu exista nici o cerinta legala de etichetare pentru hrana obtinuta de la animale hranite cu OMG. Se pare ca fermele de animale folosesc la scara mare furaje modificate genetic. Cu cat de apropiem mai mare de varful lantului trofic, cu atat vom gasi o concentratie mai mare de OMG-uri... deci omul este cel mai intoxicat.
Printre companii producatoare de OMG-uri in lume sunt: Monsanto (SUA), Bayer, Syngenta (Elveţia), DuPont and Dow (SUA). In afara de ultima, toate au reprezentanta si in Romania. Nu stiu cate seminte MG vand in Romania aceste companii, insa cred ca testeaza pe ogoarele patriei noi culturi MG, noi ierbicide, pesticide si alte bazaconii intr-o mare veselie!... Cu acordul autoritatilor, sunt sigura. In Franta stiu ca au fost mari demostratii ale ecologistilor ptr. faptul ca terenurile folosite ptr. testarea OMG-urilor ereau tinute secrete. Daca in Franta si-au permis sa tina secret acest lucru si sa se ajunga astfel la scandal public pe tema asta, la noi... nu mai comentez.
Cautand despre compania DuPont, am gasit urmatorul articol http://www.organicconsumers.org/ge/rootworm30305.cfm
despre proteina vegetala din porumbul modificat genetic al acestei companii, proteina care este descompusa in tubul digestiv intr-un timp mult mai mare decat proteina nemodificata genetic, fapt specific reactiilor alergice. Nu-i nimic, ca daca faci o alergie cauzata de un OMG produs de Monsanto, te duci la doctor si iti prescrie un unguent de la Bayer!... Nu mai stiu cine zicea, da' zicea bine: "unii vand boala si altii leacul."
Daca doriti mai multe amanunte despre culturile modificate genetic din Romania intrati pe http://www.omg.ngo.ro/
Pana una alta, eu am chiar acum in masina (va pun poza mai tarziu) o punga de hartie cu malai de la nenea Jenel de la tara, ptr. ca aseara am mancat cu Victor la un restaurant unde ne-am permis sa dau punga mea la bucatarie sa-i faca mamaliga eco. Acum ma intreb ce culturi MG or fi prin apropierea curtii lui nenea Jenel, care poate au contaminat si porumbul din curtea lui Jenel... Azi ma uitam din masina la semafor la un sac imens cu pungi de pufuleti in fata unui mini-market care zaceau la soare pe trotuarul murdar. Sigur sunt fabricati din porumb MG. Pungile de plastic au ftalati sau dioxina. O fi amuzant sau nu ce zic eu?... Am ajuns eu paranoica sau ceilalti sunt dezinformati si prosti?... Cu dorinta mea de a ma informa, oare ce cutie a Pandorei am deschis eu pe care nu o mai pot inchide niciodata? Sincer, nu imi mai spune nimic nici cel mai apetisant desert care altadata ma facea sa salivez, cand ma gandesc in general ce contine.
Adaugat mai tarziu.
Am primit o replica de la o cunostinta in urma acestui articol: "si ce daca, eu nu mananc mamaliga". Asa o fi, insa modificarea genetica a porumbului s-a facut datorita unei cereri mari ptr. acest aliment, iar aceasta cererea in nici un caz nu este ptr. putinele tari de pe glob care consuma mamaliga... Deci, ce fac din porumbul de fapt? Trei ingrediente de tipul junk-food, pe care le putem gasi cam in orice produs destinat consumului alimentar: amidon, sirop de glucoza si ulei vegetal. Plus furaje ptr. animalele crescute in ferme.
Adaugat mai tarziu.
Ultima găselniţă în materie de OMG-uri este introducerea unor gene umane plantelor, pentru a fi transformate în aliment-medicament. Sincer... s-a ajuns prea departe! De exemplu, genele unui peşte pot fi transferate la o plantă de tomate sau la o căpşună pentru a le da rezistenţă la temperaturi scăzute. Plantele sunt forţate să producă substanţele chimice ale peştelui, ajungând să elaboreze o substanţă pe care peştii o produc în mod natural, pentru a supravieţui în apă rece. Ecologiştii susţin că nimeni nu va dori să mănânce alimente derivate parţial de la om, "alimente Frankenstein" deoarece ar semăna cu un act de canibalism.
Printre companiile care utilizează OMG-uri:
- ciocolată: Cadbury, Hershey's, Mars, Snickers, Twix, Milky Way;
- băuturi răcoritoare: Coca-Cola, Sprite, Pepsi Co, 7 Up, Nesquik, Nestle;
- orez: Uncle Beans;
- sosuri: Knorr;
- ceaiuri: Lipton;
- biscuiţi: Parmalat.
http://adiafe.blogspot.com/2009/05/organismele-modificate-genetic-omg-uri.html
Sunday, August 29, 2010
Salvestrol
Salvestrolul odata ajuns in interiorul celulelor canceroase (numite si atipice), se transforma cu ajutorul enzimei P450 CYP1B1 (biomarkerul unic al celulelor atipice), in substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Enzimele sunt proteine cu rol catalizator in diferite reactii chimice. Salvestrolul nu are nici un efect negativ in celulele sanatoase, deoarece acestea, evident, nu contin enzima P450 CYP1B1 ... Studiile arata insa ca corpul uman sanatos are nevoie insa de un nivel minim de salvestrol in dieta, pentru a functiona corect si a preveni imbolnavirea.
Ok, toate bune si frumoase! Evrika!...Confeti, sampanie, artificii!... Atunci de ce nu mancam cu lingura salvestrol ca sa ne vindecam/protejam de cumplita maladie? Iata de ce...
Alimentatia moderna este din ce in ce mai saraca in salvestrol deoarece metodele moderne de productie ale plantelor (abuzul de pesticide, ierbicide, insecticide, etc.) o imputineaza in plante. Se pare ca plantele produc aceasta substanta pentu a se apara de daunatori si boli, adica salvestrol este un antifunghic natural pentru plante, asa cum este un panaceu anti-cancer pentru animale si oameni. Planta fiind stropita cu fungicide si alte chimicale, nu va mai produce cantitati mari de salvestrol, deoarece nu va mai fi niciodata expusa atacului daunatorilor (feed-back-ul care o determina pe planta sa produca salvestrol). Deci, chiar daca am vrea sa mancam salvestrol, nu prea avem la indemana, decat din sursele eco, bio, etc. Iar mandarine bio nu cred ca gasesti pe toate drumurile...
Un alt motiv ptr. care salvestrolul se afla din ce in ce mai putin in alimentatia moderna, este pentru ca are un gust amar. Iar reprezentantii speciei umane moderne, se pare ca prefera gustul dulce... Deci plantele bogate in salvestrol ori sunt evitate, ori sunt preferate soiurile mai dulci, ori sunt modificate genetic direct in laborator ptr. a avea mai putin salvestrol. Iar toate acestea ca sa vina in intampinarea dorintei consumatorilor... Ba mai mult, datorita modei din ultima vreme de a exclude zaharul si indulcitorii artificiali din produsele finite, se filtreaza orice substanta cu gust amar in timpul procesului de productie, pentru ca produsul finit sa fie fara zahar, DAR sa aiba gustul cat mai dulce!.... Acest lucru se intampla de exemplu cu sucul de mure pasteurizat si ambalat in cutii. Murele organice au salvestrol din belsug, sucul la cutie cumparat comod din cora... zero.
Dat fiind ca plantele il produc pentru a se apara de agresivitati externe, salvestrolul se gaseste in abundenta in invelisul exterior al plantelor, adica unde pot fi atacate de daunatori, ciuperci, etc. Este valabil insa doar pentru fructe coapte in copac, nu pe vapor; plante ajunse la maturitate in pamant, nu in bureti insere; si nu recoltate semi-coapte din considerente finanaciare si apoi fortate prin procedee industriale sa aiba proprietatile celor ajunse la maturiate in mod natural.
Genele ghideaza absolut orice actiune a organismului, de la culoarea parului pana la secretia diferitelor enzime. Deci, o anumita gena este responsabila cu producerea enzimei P450 CYP1B1 in celulele atipice, enzima ce foloseste salvestrolul ptr. a crea substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Aceasta gena se pare ca ar fi aparut acum 150 de mil. de ani. Deci corpul uman a inventat acest mecanism protector inca de la aparitia omului pe pamant. Din pacate noi il dezactivam in prezent prin obiceiurile si metodele moderne de a produce hrana si a manca. Se pare ca acum 100 de ani, omul consuma de 10 ori mai mult salvestrol decat in prezent. Conform sudiilor, daca un om mananca in zilele noastre din abundenta fructe si legume din supermarket, deci non-organice, abia daca aduna 10% din necesarul se stravestrol al unui om de acum 100 de ani.
In aceste conditii, supliementele cu salvestrol raman o sursa viabila. Alaturi de agricultura organica din soiuri cat mai vechi. Bunica avea capsuni in gradina de cand era fata mare. Nestropite, neingrijite, ieseau singure langa vie. Acelea aveau sansa intr-adevar sa aiba mai mult salvestrol. O fina a parintilor mei cumparase seminte de capsuni spaniole si se lauda ca are capsuni eco. Nu le stropise cu nimic, insa semintele erau deja alterate.
http://adiafe.blogspot.com/2010/02/salvestrol_07.html
Monday, August 16, 2010
Water Infusions
Water infused with fruit, vegetables or herbs has its roots in Spanish culture, where it's known as aguas frescas (fresh waters). The flavor is light and subtle, not quite as heavy as a juice or smoothie.
The simplest way to infuse water is Sangria-style: chop up some fruit (or veggies or herbs), place them in a pitcher of cold water and chill in the fridge for a few hours. Pour over ice, garnish, and enjoy. Typically non-sparkling water is used, but you can also make variations using sparkling waters. I'm fortunate to have a fresh spring nearby.
The other method of preparing aguas frescas involves a blender and strainer. Puree the fruit, water and other ingredients together, then strain through a fine sieve for a drink that captures the essence of the fruit.
Your ability to make infused waters is limited only by your imagination. Some fruits, veggies and herbs you might want to try alone or in combination are:
- orange
- lemon
- lime
- watermelon
- cantaloupe
- berries
- mango
- pineapple
- cucumber
- mint
- rosemary
- cilantro
- basil
- lavender
6 C of water
handful of fresh mint leaves, chopped
2 sprigs fresh rosemary, crushed
1/4 C fresh lime juice
Blend cucumbers, 2 cups of water, chopped mint leaves and rosemary in the blender until cukes are liquefied. Allow to steep for 5 minutes. Strain puree through a fine sieve into a 2 quart pitcher. Add remaining 4 cups of water and lime juice. Stir. Pour over ice and garnish with mint leaves. Serve immediately.
Citrus Cucumber Water
1 lemon, sliced
1 lime, sliced
1 orange, sliced
1 large cucumber, sliced
1/2 gallon of water
Place all ingredients in a glass pitcher, including water. Allow to infuse for at least two hours before serving over ice.
Cucumber Melon Infusion
1 large cucumber, sliced
1/4 honeydew melon, cubed
1/4 cantaloupe, cubed
1/2 gallon of water
Place melon and cucumber in a glass pitcher and add water. Allow to rest, refrigerated, for two hours and then serve over ice. Garnish with melon balls skewered on a cute glass swizzle stick.
8 C seedless watermelon, cubed
10 fresh basil leaves, chopped
6 C of water
1/4 C fresh lime juice
Combine watermelon, 2 cups of water and chopped basil in a blender until liquefied. Wait 5 minutes and then strain puree into a 2 quart pitcher. Add remaining 4 cups of water and lime juice. Stir to combine. Pour over ice and garnish with a sprig of basil.
3 ripe pears, cored and cubed
4 C very cold water
1 tsp agave nectar
1 lime, juiced
Place ingredients in a blender. Pulse until smooth. Pour through a fine mesh sieve, reserving the liquid and discarding the pulp. Serve over crushed ice, garnished with fresh mint and a slice of pear.
Lemon Lavender Aguas Frescas
3 large lemons, thickly sliced
1/4 C fresh lavender
1/2 gallon of water
Pour water over the lemons and lavender. Refrigerate for two hours and serve over ice. Garnish with a sprig of lavender.
http://earthmother-intheraw.blogspot.com/search?updated-max=2010-07-23T12%3A31%3A00-04%3A00&max-results=3
How to Make Icebox Pickels
I actually planted two varieties of cukes this year: an heirloom Armenian cucumber that I've enjoyed juiced, sliced in salads, and most recently, as a refreshing aguas frescas; and the smaller Kirby you see pictured above, for pickling. My garden runneth over.
Someone asked me recently if I knew how to make pickles. Hello, I'm Hungarian, aren't I?
I know this isn't unique to just us Magyars, but when I was growing up, we had a whole 'nuther kitchen down in the basement, complete with stove, oven, fridge and upright freezer. And in the summertime, one dark corner was lined with earthenware crocks of pickles in various stages of fermenting.
Sometime later, maybe when I was in high school, Mom's sister-in-law showed her another, faster way to make pickles...in the refrigerator. Since there's no boiling brine poured over top of them, the cukes retain their color, crispness and flavor — and smack of garlic!
pickling cucumbers
raw cider vinegar
filtered water
1 Tbsp coarse salt
sprig of fresh dill
sprig of fresh thyme
5 cloves of garlic, peeled & sliced
1 Tbsp whole peppercorns
1 Tbsp mustard seed
1 Tbsp dried chili pepper
I like to sterilize my mason jars in a pre-heated 200 degree oven for about 20 minutes. You can also run them through the dishwasher.
You'll need enough small pickling cucumbers to fit in a large-mouth mason jar. Slice 'em into spears, chips, or leave whole. It's up to you.
Place all spices into the jar and fill with cucumber. Pack in as many as you can. Fill the jar about 2/3 with raw cider vinegar. Add water until the jar is full. Screw the lid on and turn the jar over to mix the ingredients well. Store in the refrigerator.
These can actually be eaten the very next day, but obviously, the longer they sit, the stronger the taste. You can always adjust the spices to suit your taste buds.
My fridge is stocked right now. I absolutely delight in sending visiting friends and family home with a jar of homemade pickles, fresh from the garden. Come on over and get yours!
http://earthmother-intheraw.blogspot.com/2010/07/how-to-make-icebox-pickles.html
Tort de ciocolata cu capsuni
Abia acum am reusit sa il fac desi era promis de saptamana trecuta:( anyway eu am folosit asa
Blat
3 cani nuca(hidratate peste noapte)
juma cana de curmale
1 lg miere
cam jum cana de cacao
Crema
1 banana
1 avocado
3 linguri cacao
1 lg miere
5 curmale
Blatul
nuca se marunteste in robot se adauga curmalele, miere si cacao(daca mai este nevoie mai adaugati curmale, daca nu este destul de lipicios)
200 g capsuni
Crema
Se pun toate in robot si se lasa pana ajunge la textura dorita, eu -am chinuit putin ca este nevoie de un robot mai mic, al meu era mai mare si mi se tot imprasia pe peretele vasului crema dar am reusit pana intr-un final
Nu a iesit la fel de frumos ca al innei, dar pentru primul meu tort raw eu zic ca e super:)
Se foloseste o tavita mai mica, se pune folie alimentara transparentaa.Blatul se imparte in 2, se pune un strat de blat, crema, juma din cant de capsuni, blat, se rastoarna pe o farfurie si se adauga crema, capsuni si se orneaza mai frumos decat am facut eu, eu nu le am:)
http://antzukastuff.blogspot.com/2010/08/tort-de-ciocolata-cu-capsuni.html
Sunday, August 15, 2010
Tort de mango
Tort de mango
Blat
- 2 Lg caju crude inmuiate
- 1 cana migdale sau nuci crude
- 4 curmale (opt.)
- 2 Lg cacao/carob ori cafea de cereale
Toate se macina in robot pana ajung o pasta.
Umplutura
- ½ cana nuci sau migdale crude inmuiate o ora
- 2 Lg miere sau dupa gust
- 1 Lg fulgi cocos
- 2 Lg ulei palmier pentru un gust cremos sau ulei masline
- 2 picaturi esenta vanilie
- 2 fructe mango/sau orice fruct preferat
In blender cu ele cu cat de putina apa posibil. Se toarna compozitia peste blat, si se presara cu seminte de chia sau mac. Se lasa la congelator pentru o ora sau pana se intareste putin. Se decoreaza frumos si se poate servi cu sos de ciocolata sau fructe cuburi.
http://ligiapop.com/2010/03/21/tort-de-mango/Conopida cu maioneza de mustar
Aveti nevoie doar de
Ingrediente
conopida
mustar
ulei presat la rece
sare, piper, usturoi
patrunjel
Puneti apa la clocotit cu putina sare si otet, cand clocoteste adaugati conopida rupta buchetele mici si acoperiti, lasati cam aprox 5 min.Se inmoaie putin dar ramane crocanta.
Cu maioneza de mustar procedati la fel ca la maioneza obinuista.Luati o lingura de mustar sau mai mult in functie de cantitate si adaugati ulei usor ca la maioneza.(Daca se taie maioneza lasati sa se odihneasca astfle uleiul se ridica la suprafata si il aruncati si isi revine).Asezonati cu usturoi sare si piper.
Amestecati cu conopida(racita!!) presarati patrunjel si e gata de papa.Absolut delicioasa
http://antzukastuff.blogspot.com/search/label/retete%20raw
Pateu de dovlecei
Pateu de dovlecei
- 1 dovlecel mic taiat marunt (se curata de coaja)
- 1 lg pasta de tahini
- zeama de la ¼ lamaie
- 1 Lg ulei masline/fl. soarelui presat la rece
- 2 catei usturoi
- 1 Lg verdeturi, cimbru si patrunjel tocat
- 1 lg paprika
- sare dupa gust
Toate ingredientele se fac pasta in blender, iar pe deasupra se pune un praf de paprika. Are un gust delicios, iar ingredientele se pot schimba in functie de preferinte. Atentie, vara in functie de calitatea dovlecelului, poate sa iasa foarte moale. Incercati sa adaugati jumatate de dovlecel prima data, si adaugati restul dupa. De asemenea curatati de coaja, fiindca s-ar putea sa fie amara. Se poate pastra in frigider pentru 2-3 h.
Pateuri fara foc
Mai jos voi prezenta mai multe retete delicioase unde vom folosi numai ingrediente crude, incluzand si seminte. Incercand sa pastram cat mai multi nutrienti posibili, va fi nevoie de preferat folosirea unor boluri de sticla in locul celor de plastic, si al lingurilor de lemn si plastic in locul celor de inox sau metal. Portiile vor fi pentru 1-2 persoane, iar urmatoarele prescurtari se vor folosi in retete: Lg – lingura, lg – lingurita.
Guacamole
- 1 avocado
- 1 catel usturoi
- ½ ceapa verde
- 1 rosie tocata marunt
- zeama lamaie dupa gust
Avocado se face pasta cu o furculita si se amesteca cu toate celelate. E superb, are gust de vinete. Se poate manca pus pe o frunza de varza, salata, paine, cu felii de ardei, cu felii de vinete, ciuperci uscate sau simplu. Totul tine de imaginatie.
Pateu de seminte
- 1 cana seminte floarea soarelui crude, inmuiate 2h
- 2, 3 catei usuturoi
- 2 lg zeama lamaie
- sare dupa gust
Se amesteca in blender pana la omogenizare si se serveste pe castravete, rosii, ardei, salata.
Pateu de nuci
- 1 cana migdale crude inmuiate peste noapte
- ¼ telina
- 1 ceapa verde
- 1 morcov mic
- zeama de lamaie
- sare
Se omogenizeaza toate in blender.
Crema/budinca de ciocolata cu capsuni
Crema/Budinca
- 2 banane
- zeama de la jumatate de lamaie
- 1 lingura miere
- 3 linguri cacao
- capsuni
Se pun toate in robotul de bucatarie.Si se serveste cu capsuni, yum yum yum..
http://antzukastuff.blogspot.com/2010/08/cremabudinca-de-ciocolata-cu-capsuni.html
Bilute superfood
- o cana de nuci inmuiate de cu seara in apa
- cateva curmale in functie de cat de dulci le vreti
- o mana de stafide
- o mana de seminte de canepa
- o lingura de cacao/carob
Bune bune, primul meu desert raw, ma convinge..uha,...a 4 zi raw si ma simt grozav.
http://antzukastuff.blogspot.com/2010/08/bilute-superfood.html
Paine de seminte
Ingrediente
- jum cana de faina de in*
- jum cana de faina de seminte de floarea soarelui*
- 1 cana orz
- 1 lg sare
- nitica patrunjel
- aprox 10 lg apa
- putin praf de usturoi
*semintele maruntite in blender sau rasnita de cafea
Se amesteca toate in robot pana la omogenizare
Se pune aluatul pe o folie de plastic unsa cu putin ulei se acopera cu alta bucata de folie de plastic se intide cu sucitorul si se dau formele dorite!Se usuca in fct de cat de crocante le vreti!eu le-am uscat pe calorifer aprox 8 ore
Pe unele am pus putin mac
Pofta mare!
http://freshlifestyleantzu.blogspot.com/2010/03/paine-de-seminte.html
Salata cu grau incoltit si fructe
un mar
o banana
1 lg miere
nitica scortisoara
2 lingurite de seminte de in
un pumn de nuca(inmuiate in apa peste noapte)
50 g stafide
4 linguri grau incoltit
Stafidele si semintele de in se inmoaie putin inainte
Marul se da prin razatoare se amesteca cu scortisoara si mierea, stafidele semintele de in, se adauga si grau si banana, foarte buna si sanatoasa.
http://antzukastuff.blogspot.com/2010/08/salata-cu-grau-incoltit-si-fructe.html
Salata de fructe - un mic dejun copios
In salata am pus
- kiwi
- banana
- mandarina
- para
- ananas
- curmale
- stafide
- nuca
http://antzukastuff.blogspot.com/2010/08/salta-de-fructe-un-mic-dejun-copios.html
Salata cu avocado
- 1 rosie
- jum ardel gras
- cateva buchetele de conopida
- jum de ceapa mica
- 1 avocado(nu trebuie sa fie foarte copt)
- ardel iute, sare, piper, otet de mere, putin ulei de floarea soarelui presat la rece
Taiem toate ingredientele marunt, avocado-ul il frecam cu furculita cu putina sare daca putem daca nu este indeajuns de copt il taiem marunt si apoi il pasam cu furculita.Condimentam dupa gust si mancam pe nerasuflate sau nu:D, eu am servit cu paine de seminte
http://antzukastuff.blogspot.com/search?updated-max=2010-08-10T13%3A29%3A00-07%3A00&max-results=10
Arpacas cu capsuni si nuci
De cand a facut Ligia acea "coliva" cu arpacas si nuci de atunci il consum este foarte bun:D si nici macar nu trebuie fier\:d/
Ingrediente
arpacas
stafide
capsuni
nuci
migdale
miere
Inmuiati arpacasul peste noapte.Nuca si migdalele le macinati grosolan, capsunii ii taieti felii.Arpacasul il amestecati bine bine cu mierea si adaugati restul de ingrediente!o varianta de mic dejun rapid si a dracului de bun:D
http://freshlifestyleantzu.blogspot.com/2010/05/tema-saptamanii-micul-dejun.html
Salate
Salata de cruditati
* 2, 3 morcovi
* ¼ telina poate sa fie mare sau mica
* 3 pastarnac
* 1 mar
* 1 radacina patrunjel
* maioneza de avocado (e mai cremoasa)
Toate se dau pe razatoarea cu zimti mai mari si se amesteca cu maioneza. E delicioasa, si are gust foarte deosebit. Se poate pastra cu incredere in frigider pentru cateva zile, intr-un vas de sticla sau emailat, cu capac.
Salata de varza a la Claudia
* ¼ varza tocata marunt
* ½ mana seminte floarea soarelui crude (se gasesc la Metro si Carrefour)
* ½ mana de migdale maruntite
* ½ ardei tocat cuburi
* 1 rosie felii
* ½ castravete
* 1 Lg condiment gen Vegeta*
*Vegeta are continut pronuntat de MSG (mono-sodiu glutamat), un chimical foarte nenorocit comparat cu altele, care are proprietatea de imbunatatire a gustului unui produsului si care este foarte periculos pentru corpul uman. Ataca organismul pe toate planurile, cauzand complicatii cardiace, neurologice grave, respiratorii, circulatorii, musculare, genitale, gastrointestinale, etc. Cititi articolul aceasta si multe altele care le puteti gasi pe internet pe acest subiect. Singurele care le stiu in Romania fara MSG sunt produsele Fuchs, dar si la ei unele au MSG. Atentie mare la ingrediente. Articolul acesta prezinta efectele negative ale MSG-ului si aditivilor alimentari asupra sanatatii noastre. Claudia este o prietena de familia, care m-a inspirat la aceasta reteta.
Salata de primavara 1
* 1 mana frunze spanac
* 1 salata
* 1 mana frunze de loboda rosie sau verde* (optional)
* 1 avocado taiat felii (optional dar prea delicios)
* cateva frunze tinere papadie
* 1 castravete mic
* 1 legatura ridichi
* 1 rosie (optional)
* 3 cepe verzi
* ½ zeama lamaie
* sare
* Loboda rosie este foarte buna pentru purificarea sangelui si e plina de vitamine si minerale. Este foarte frageda, cu un gust crud, dar foarte slab. Se poate gasi pe piata la gramajoara si este foarte ieftina, sau daca aveti gradini se inmulteste si apare singura. Voi scrie mai multe despre ea intr-un articol dedicat.
Salata de primavara 2
* 2 maini bune de spanac
* 2, 3 frunze papadie (optional)
* 1 capatana salata
* 1 mana de loboda (optional)
* 1 cana quinoa*inmuiata de cu seara
* ½ avocado feliute sau ulei masline
* zeama lamaie si sare dupa gust
* diverse plantute* mici de diverse feluri de salata, macris, etc.
*Quinoa se gaseste putin mai greu in Romania, doar online. Puteti da click aici pentru a cumpara. Mai multe info despre quinoa pe viitor, insa acum foarte scurt, pe 170g are 24g de proteina, 8% calciu, 43% fier. Vedeti sursa. Va dati seama ce putere intr-o boaba atat de neisemnata si delicioasa. Am uitat sa va spun ca inmuiata si incoltita, seamana la gust cu orezul fiert. Apa trebuie schimbata dupa jumatate de zi, dupa cum stim la orice semanta pusa la inmuiat.
* Plantele mici de obicei au o doza aproape dubla, compacta de nutrienti. Sunt prezente in ele deorece au nevoie de putere pentru sa-si lua avantul spre drumul catre o planta matura.
Salata de primavara 3
* 1 mana din urmatoarele frunze daca le aveti la indemana
* salata creata,
* salata cu frunza rosie
* loboda alba sau rosie
* macris
* rucola
* cativa lastari de iarba grasa*
*Iarba grasa, cunoascuta de mii de ani, a fost folosita inca din vechime pentru proprietatile ei extraordinare de vindecare. Este o planta comuna intalnita in orice gradina dar ignorata de multi. Americanii o cultiva special in ghivece numai ca s-o aiba la indemna pentru salate. Am gasit o sursa in limba romana daca vreti confirmare si din alte parti. Daca faceti cautare la google, cautati dupa denumirea latina, Portulaca oleraceea. Intr-un articol viitor mai detaliat.
Salata asortata
* 1 morcov mare razuit
* 1 ardei (optional)
* 1 castravete
* ¼ capatana de varza razuita
* 1 legatura ridichi
* o mana alfalfa (plante mici de lucerna)
* 3, 4 frunze limba mielului (vezi articol)
* zeama lamaie
* 1 Lg ulei masline
* sare
Borage-overv-hr[1]
Image sourse: Wikipedia
Salata de avocado
* 1 cana grau inmuiat pentru 2 zile
* 1 avocado pasta
* 1 ceapa verde sau o ceapa mica uscata
* 1 ardei mic cuburi
* 2 rosii
* 1 pastarnac razuit
* 1 legatura ridichi
* 2 cuburi de telina razuita, asa dupa ochi
* 3 Lg zeama lamaie
* sare
Salata greceasca
4 portii
* 3 rosii mari felii
* 2, 3 buchetele de conopida cruda, bine spalata si maruntita (e foarte buna la gust)
* cateva crengute de marar tocat
* 1 salata tocata
* 1 catel usturoi
* zeama lamaie
* sare
* ulei de masline
Dressing pentru salate (Tahini*)
* ¾ cana seminte susan
* sucul de la 1 lamaie
* 2 Lg ulei masline presat la rece
* 2 catei usturoi
* sare
Semintele de susan se inmoaie pentru 1h, dupa care se pun in blender pana la omogenizare cu toate celelalte ingrediente. *Tahini este de fapt pasta facuta din seminte de susan, putin amaruie insa este superba pentru hummus (pateu) sau ca dressing.
http://ligiapop.com/2009/05/03/retete-salate/
Friday, August 13, 2010
Prajitura cu mere si morcov
4 morcovi potriviti
5 mere verzi potrivite
1 cana nuca
Scortisoara
Nuscsoara
100 g caise uscate
100 g stafide
1 lingura miere
Zeama de la o portocala
O lg coaja de la
Jum cana nuca de cocos
Topping
1 lg cacao
1 lg mac
1 lg scortisoara
Putina nucsoara
Dam prin razatoare marunta merele si morcovul.Mierea, zeama de porto si coaja, caisele se proceseaza, se aadauga si nuca de cocos si nuca.
http://freshlifestyleantzu.blogspot.com/
Lapte
Lapte de migdale (ori nuci)
- ½ cana migdale crude inmuiate peste noapte
- 2 cani apa
Se pune totul in blender pana cand nu se mai vad bucati de nuci. Se poate strecura sau lasa cum este si arata si are gust ca de lapte. Daca doriti sa fie mai gras, adaugati mai multe nuci. Se poate pastra la frigider pentru 2 zile. Se poate adauga optional pentru gust: 1 banana, 2 curmale, miere.
Lapte de pasare
- 2 cani lapte de nuci
- o banana
- 2 Lg nuca cocos uscata sau cruda
- 3 curmale
- miere daca mai este nevoie
Se pune totul in blender.
Cereale de dimineata
Cereale de dimineata 1
- 2 cani grau inmuiat pentru 2 zile
- miere
- o mana de nuci inmuiate peste noapte* sau simple
- o banana taiata rondele (optional)
- stafide dupa gust
*nucile inmuiate au gust si aspect de nuci crude
Cereale de dimineata 2
- 1 cana fulgi mici de grau
- 1 cana fulgi mici secara
- 1 cana fulgi ovaz (este foarte puternic la gust, optional)
- ½ cana seminte in
- ½ cana seminte floarea soarelui
- 1 cana de stafide
- 1 cana caise uscate (optional)
- 1 cana cuburi mere uscate (optional)
Se amesteca toate si se pastreaza intr-un borcan mare cu capac. Se consuma in fiecare dimineata cu lapte de nuci sau migdale.
http://ligiapop.com/2009/05/01/retete-partea-2/Paine raw
Paine din seminte de in
- 1 cana seminte in
- ½ cana seminte in, inmuiate pentru 10 min
- 1 cana nuci sau migdale crude
- 1 Lg ulei masline
- sare dupa gust
- apa
Stiu ca intructiunile o sa pare prea multe, insa este mai simplu decat arata. Semintele de in se dau printr-o rasnita de cafea, iar cele de migdale sau nuci se maruntesc pe cat posibil, sau transforma in faina. Se pregateste o tava la uscatorul de fructe pe care se aseaza o foaie cerata. Toate se amesteca pana la consistenta unui aluat tare, putin faramicios, si se intinde pe folia cerata folosindu-se o paleta umezita si mana la nevoie pentru rotunjirea marginilor. Odata ce se afla pe tava, se imparte si taie foaia de paine cu un cutit, pentru a fi usor de intors in cateva ore. Se usuca pentru 6 -8h sau mai putin in functie de consistenta dorita. Painea se poate pastra la frigider in folie de plastic, sau cutii inchise etans pentru mai mult de 3 saptamani. Painea se poate face din orice fel de seminte, grane incoltite, cu mirodenii sau fara, dulce, sarata, mai uscata sau mai groasa; totul tine de imaginatie.
Paine din seminte
- 2 cani seminte in macinate in rasnita
- 1 cana migdale crude
- ½ cana seminte dovleac crude macinate
- ½ cana fulgi grau cumparati de la Plafar
- ½ cana seminte in puse la inmuiat pentru 10 min*
- sare dupa gust
*Gelatina eliberata prin inmuiere va ajuta la legarea painii. Se urmeaza intructiunile de mai sus. Numai ce am facut painea aceasta, si e delicioasa. Compozitia a ajuns pentru 2 tavi de uscator.
Paine italiana
- 2 cani de grau inmuiat pentru o noapte
- ¼ cana masline tocate
- 1 catel usturoi
- ½ cana de ardei tocat marunt
- un varf de cutit sau mai putin de oregano, busuioc si cimbru
- 1 lg ulei masline
- sare dupa gust
Totul se amesteca si se usuca pentru 12h sau mai putin.
Paine cu usturoi
- orice fel de felii de paine cruda
- 2 catei usturoi
- 2, 3 Lg peanut butter (opt.)
Painea se incalzeste putin in uscatorul de fructe. Cateii de usturoi se curata si se pot faramita sau pur si simplu freca painea cu ei, pentru a-i da o aroma superba. Dupa aceea se intinde un strat de unt de migdale.
http://ligiapop.com/2009/05/01/retete-partea-2/Supa de rosii fara foc, un adevarat deliciu
Supa de rosii
- 3 roșii coapte bine*
- ½ ardei roșu
- 1-2 Lg ulei presat la rece
- ½ cană cuburi de dovlecel
- 2 sun-dried tomatoes* (opt)
- 1 cățel usturoi
- sare după gust
- 1 roșie cuburi
- 1 fir de pătrunjel, mărar și cimbru
Aceasta reteta este una dintre retetele extrem de delicioase aflate in cartea de bucate. Va anunt cu bucurie ca aceasta este la tiparit in acest moment.
* Sun-dried tomatoes sunt cele mai gustoase rosii de pe pamant. Le puteti gasi la supermarket, Metro sau online.
* Rosiile bine coapte le recunoasteti dupa cotor. Daca acesta este verzui, sau nu are o culoare compacta ca restul rosiei, atunci a fost culeasa verde. Eu, cand d-na de la piata imi pune astfel de rosii, le scot imediat. E totul foarte comic, ea pune pe cantar, eu le scot si tot asa.
Toate ingredientele, cu excepția ultimelor 2, se mixează în blender. La final se adaugă roșia cuburi și verdeaţa. Mare grija cu condimentele și verdețurile, deoarece gustul este mai puternic când lucrăm cu hrana vie. Este de preferat să folosim cantități cât de mici pentru a nu avea surprize.
http://ligiapop.com/2010/07/08/supa-de-rosii-fara-foc-un-adevarat-deliciu/
Paine mai sanatoasa, facuta la cuptor
Totul a pornit de la o discutie serioasa cu un nutritionist terapeut, care ne-a povestit de efectele nefaste ale painii ajunsa in intestinul gros. Nu a stiut sa ma indrume catre o sursa online, si nici nu stia daca studiul a fost publicat pe internet. Numele cartii din care provine afirmatia, se numeste “Grain Damage“, de Dr. Douglas Graham si va invit s-o cititi. Se pare ca pe bobul de grau exista un fel de mucegai, pe care il preia din pamant, se transmite la samanta si implicit, faina si paine.
Acest soi de mucegai se diminueaza daca graul este pus la incoltit. Daca nu este pus la incoltit si este folosit la paine, la care se mai adauga si drojdie, se transforma odata ajunsa in colon intr-un adevarat focar de mucegai care contamineaza tot ce este in jur.
Stim cu totii ca intestinul gros are proprietatea de a absorbi unele vitamine, minerale, si avand aceasta proprietate, reintroduce in sistemul nostru toate toxinele prezente acolo. Cauza pentru dezvoltarea multor boli complicate il constituie aceasta toxicitate pe care zilnic ne-o intretinem prin introducerea de mancare slab mestecata si in mare parte lipsita de vitamene, minerale, enzime distruse la gatire, deci practic doar mase neprietenoase bogate in calorii.
Cel mai grav lucru este ca noi avem depozitate reziduri, nu de o saptamana, doua, ci de ani de zile. O sa ma intrebati, de ce de ani de zile? Normalul pentru 3, 4 mese pe zi ar fi sa mergem la toaleta de tot atatea ori. Se pare ca nu este cazul multora dintre noi, deoarece mancarea noastra este introdusa in corp in stare solida si nu in stare mai lichida asa cum este recomandata.
Prin mestecarea de cel putin 30, 40 de ori a fiecarei imbucaturi, am usura munca corpului nostru si ne-am prelungi viata considerabil. Sau am putea consuma marea majorite a meselor sub forma de sucuri verzi, smothie verzi, supe fara foc facute in blender si acestea s-ar elimina extrem de usor. Din pacate, de multe ori inghitim mancarea prea putin mestecata si aceasta ramane blocata in intestin, transformandu-se in surse de toxicitate.
Cititi va rog, acest articol despre tot ce se intampla in intestinul subtire si gros, sau cautati si alte surse in limba engleza, pe Google. Comentarii contradictorii vor fi, insa trebuie sa realizati ca nu ma vizeaza pe mine ci teoria sustinuta de medicul Douglas Graham, care a studiat si dovedit in labor cele mentionate in cartea sa.
Paine de casa
- 3 cani grau inmuiat bine
- apa cat e nevoie
- 4 Lg seminte de floarea soarelui
- 2 Lg seminte in
- 3 Lg seminte de susan
- sare
Graul se pune la inmuiat pentru o zi jumate. Se lasa la incoltit petru o zi, sau pana cand se vad varfurile germenilor. Cand e gata, se da prin robot cu putina apa si sare, si la cuptor cu ea, la o temperatura mica cam pentru 30 min. Lasati-o in cuptor pana la consistenta dorita. Nu uitati ca aceasta se poate lasa si mai moale, deoarece nu este coca nesanatoasa ci doar un grau incoltit.
O alta varianta mai delicioasa pe care am folosit-o, a fost sa pun semintele in dehidrator pana s-au uscat. Le-am trasformat in faina, dupa care am amestecat cu apa si sare, si asezat-o pe o foaie cerata. Am dat-o la cuptor la o temperatura mica pentru vreo 30 min. Painea trebuie sa nu fie tare, ci moale si usor de mestecat. Intre timp am pus grau la inmuiat pentru inca o tura, si de data asta fiindca l-am lasat mai mult la incoltit, painea a iesit dulce si mai fibroasa ca aspect si textura, dar total diferita de prima tura. Anuntati-ma daca o incercati si daca v-a placut.
http://ligiapop.com/2010/04/10/paine-mai-sanatoasa-facuta-la-cuptor/