Friday, August 13, 2010

Paine mai sanatoasa, facuta la cuptor



Totul a pornit de la o discutie serioasa cu un nutritionist terapeut, care ne-a povestit de efectele nefaste ale painii ajunsa in intestinul gros. Nu a stiut sa ma indrume catre o sursa online, si nici nu stia daca studiul a fost publicat pe internet. Numele cartii din care provine afirmatia, se numeste “Grain Damage“, de Dr. Douglas Graham si va invit s-o cititi. Se pare ca pe bobul de grau exista un fel de mucegai, pe care il preia din pamant, se transmite la samanta si implicit, faina si paine.

Acest soi de mucegai se diminueaza daca graul este pus la incoltit. Daca nu este pus la incoltit si este folosit la paine, la care se mai adauga si drojdie, se transforma odata ajunsa in colon intr-un adevarat focar de mucegai care contamineaza tot ce este in jur.

Stim cu totii ca intestinul gros are proprietatea de a absorbi unele vitamine, minerale, si avand aceasta proprietate, reintroduce in sistemul nostru toate toxinele prezente acolo. Cauza pentru dezvoltarea multor boli complicate il constituie aceasta toxicitate pe care zilnic ne-o intretinem prin introducerea de mancare slab mestecata si in mare parte lipsita de vitamene, minerale, enzime distruse la gatire, deci practic doar mase neprietenoase bogate in calorii.

Cel mai grav lucru este ca noi avem depozitate reziduri, nu de o saptamana, doua, ci de ani de zile. O sa ma intrebati, de ce de ani de zile? Normalul pentru 3, 4 mese pe zi ar fi sa mergem la toaleta de tot atatea ori. Se pare ca nu este cazul multora dintre noi, deoarece mancarea noastra este introdusa in corp in stare solida si nu in stare mai lichida asa cum este recomandata.

Prin mestecarea de cel putin 30, 40 de ori a fiecarei imbucaturi, am usura munca corpului nostru si ne-am prelungi viata considerabil. Sau am putea consuma marea majorite a meselor sub forma de sucuri verzi, smothie verzi, supe fara foc facute in blender si acestea s-ar elimina extrem de usor. Din pacate, de multe ori inghitim mancarea prea putin mestecata si aceasta ramane blocata in intestin, transformandu-se in surse de toxicitate.

Cititi va rog, acest articol despre tot ce se intampla in intestinul subtire si gros, sau cautati si alte surse in limba engleza, pe Google. Comentarii contradictorii vor fi, insa trebuie sa realizati ca nu ma vizeaza pe mine ci teoria sustinuta de medicul Douglas Graham, care a studiat si dovedit in labor cele mentionate in cartea sa.

Paine de casa

  • 3 cani grau inmuiat bine
  • apa cat e nevoie
  • 4 Lg seminte de floarea soarelui
  • 2 Lg seminte in
  • 3 Lg seminte de susan
  • sare

Graul se pune la inmuiat pentru o zi jumate. Se lasa la incoltit petru o zi, sau pana cand se vad varfurile germenilor. Cand e gata, se da prin robot cu putina apa si sare, si la cuptor cu ea, la o temperatura mica cam pentru 30 min. Lasati-o in cuptor pana la consistenta dorita. Nu uitati ca aceasta se poate lasa si mai moale, deoarece nu este coca nesanatoasa ci doar un grau incoltit.

O alta varianta mai delicioasa pe care am folosit-o, a fost sa pun semintele in dehidrator pana s-au uscat. Le-am trasformat in faina, dupa care am amestecat cu apa si sare, si asezat-o pe o foaie cerata. Am dat-o la cuptor la o temperatura mica pentru vreo 30 min. Painea trebuie sa nu fie tare, ci moale si usor de mestecat. Intre timp am pus grau la inmuiat pentru inca o tura, si de data asta fiindca l-am lasat mai mult la incoltit, painea a iesit dulce si mai fibroasa ca aspect si textura, dar total diferita de prima tura. Anuntati-ma daca o incercati si daca v-a placut.

http://ligiapop.com/2010/04/10/paine-mai-sanatoasa-facuta-la-cuptor/

No comments:

Post a Comment