Sunday, August 29, 2010

Salvestrol

Este o substanta din plante (un fitonutrient) care nu poate fi produs in corpul uman, deci trebuie suplinit prin dieta. Se gaseste in mod abundent in coaja sau pielitza exterioara a fructelor de culoarea rosie sau portocaliu intens: capsune, mure, afine, zmeura, portocale, mandarine, struguri rosii. Exista si in invelisul fructelor arborelui de cacao. Se mai gaseste si orice alta parte a plantelor (radacina, tulpina ori frunze) colorate verde inchis si intens: avocado, broccoli, spanac, menta, patrunjel. Din acest motiv, dietele bogate in salvestrol se mai numesc diete “red&green”.

Salvestrolul odata ajuns in interiorul celulelor canceroase (numite si atipice), se transforma cu ajutorul enzimei P450 CYP1B1 (biomarkerul unic al celulelor atipice), in substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Enzimele sunt proteine cu rol catalizator in diferite reactii chimice. Salvestrolul nu are nici un efect negativ in celulele sanatoase, deoarece acestea, evident, nu contin enzima P450 CYP1B1 ... Studiile arata insa ca corpul uman sanatos are nevoie insa de un nivel minim de salvestrol in dieta, pentru a functiona corect si a preveni imbolnavirea.

Ok, toate bune si frumoase! Evrika!...Confeti, sampanie, artificii!... Atunci de ce nu mancam cu lingura salvestrol ca sa ne vindecam/protejam de cumplita maladie? Iata de ce...

Alimentatia moderna este din ce in ce mai saraca in salvestrol deoarece metodele moderne de productie ale plantelor (abuzul de pesticide, ierbicide, insecticide, etc.) o imputineaza in plante. Se pare ca plantele produc aceasta substanta pentu a se apara de daunatori si boli, adica salvestrol este un antifunghic natural pentru plante, asa cum este un panaceu anti-cancer pentru animale si oameni. Planta fiind stropita cu fungicide si alte chimicale, nu va mai produce cantitati mari de salvestrol, deoarece nu va mai fi niciodata expusa atacului daunatorilor (feed-back-ul care o determina pe planta sa produca salvestrol). Deci, chiar daca am vrea sa mancam salvestrol, nu prea avem la indemana, decat din sursele eco, bio, etc. Iar mandarine bio nu cred ca gasesti pe toate drumurile...

Un alt motiv ptr. care salvestrolul se afla din ce in ce mai putin in alimentatia moderna, este pentru ca are un gust amar. Iar reprezentantii speciei umane moderne, se pare ca prefera gustul dulce... Deci plantele bogate in salvestrol ori sunt evitate, ori sunt preferate soiurile mai dulci, ori sunt modificate genetic direct in laborator ptr. a avea mai putin salvestrol. Iar toate acestea ca sa vina in intampinarea dorintei consumatorilor... Ba mai mult, datorita modei din ultima vreme de a exclude zaharul si indulcitorii artificiali din produsele finite, se filtreaza orice substanta cu gust amar in timpul procesului de productie, pentru ca produsul finit sa fie fara zahar, DAR sa aiba gustul cat mai dulce!.... Acest lucru se intampla de exemplu cu sucul de mure pasteurizat si ambalat in cutii. Murele organice au salvestrol din belsug, sucul la cutie cumparat comod din cora... zero.

Dat fiind ca plantele il produc pentru a se apara de agresivitati externe, salvestrolul se gaseste in abundenta in invelisul exterior al plantelor, adica unde pot fi atacate de daunatori, ciuperci, etc. Este valabil insa doar pentru fructe coapte in copac, nu pe vapor; plante ajunse la maturitate in pamant, nu in bureti insere; si nu recoltate semi-coapte din considerente finanaciare si apoi fortate prin procedee industriale sa aiba proprietatile celor ajunse la maturiate in mod natural.

Genele ghideaza absolut orice actiune a organismului, de la culoarea parului pana la secretia diferitelor enzime. Deci, o anumita gena este responsabila cu producerea enzimei P450 CYP1B1 in celulele atipice, enzima ce foloseste salvestrolul ptr. a crea substanta toxica (piceattanol) care distruge respectiva celula atipica. Aceasta gena se pare ca ar fi aparut acum 150 de mil. de ani. Deci corpul uman a inventat acest mecanism protector inca de la aparitia omului pe pamant. Din pacate noi il dezactivam in prezent prin obiceiurile si metodele moderne de a produce hrana si a manca. Se pare ca acum 100 de ani, omul consuma de 10 ori mai mult salvestrol decat in prezent. Conform sudiilor, daca un om mananca in zilele noastre din abundenta fructe si legume din supermarket, deci non-organice, abia daca aduna 10% din necesarul se stravestrol al unui om de acum 100 de ani.

In aceste conditii, supliementele cu salvestrol raman o sursa viabila. Alaturi de agricultura organica din soiuri cat mai vechi. Bunica avea capsuni in gradina de cand era fata mare. Nestropite, neingrijite, ieseau singure langa vie. Acelea aveau sansa intr-adevar sa aiba mai mult salvestrol. O fina a parintilor mei cumparase seminte de capsuni spaniole si se lauda ca are capsuni eco. Nu le stropise cu nimic, insa semintele erau deja alterate.

http://adiafe.blogspot.com/2010/02/salvestrol_07.html

No comments:

Post a Comment